Janusz Kapuśniak urodził się w roku 1972 w Bytomiu. Jest Smoleniakiem, a więc absolwentem I Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Smolenia. Ukończył je w roku 1991 jak absolwent klasy o profilu biologiczno-chemicznym. Z uczelnią, na czele której stanął związał się 32 lata temu, gdy rozpoczął tam studia chemiczne (była to wówczas Wyższa Szkoła Pedagogiczna). Po obronie dyplomu podjął pracę naukową, a w roku 2000 uzyskał tytuł doktora na Wydziale Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki Krakowskiej.
Dziekan i przewodniczący
Później kierował Zakładem Chemii Ogólnej, Katedrą Biochemii i Technologii Bioproduktów, a także Katedrą Dietetyki i Badań Żywności. Był również dyrektorem Instytutu Chemii, Ochrony Środowiska i Biotechnologii, a także dziekanem Wydziału Matematyczno-Przyrodniczego. Od 2018 roku jest przewodniczącym Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia. Od września 2016 roku piastował stanowisko prorektora ds. nauki i współpracy z zagranicą. W styczniu zeszłego roku otrzymał nominację profesorską.
W latach 2020-2022 był wiceprezydentem European Polysaccharide Network of Excellence. Wchodzi w skład Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, jest członkiem Zespołu Ekspertów Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich, członkiem Zarządu Sekcji Technologii Węglowodanów Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, członkiem Polskiego Towarzystwa Chemicznego, a także członkiem Klubu Stypendystów Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.
Wysłali list gratulacyjny
Dyrektor I LO, Katarzyna Łoza bardzo dobrze pamięta Janusza Kapuśniaka: - Był jednym z moich pierwszych uczniów, zawsze dobrze przygotowany, pracowity, zaangażowany i do tego skromny. Jestem dumna, bo przy każdej okazji podkreśla, że jest Smoleniakiem. Jak tylko dowiedziałam się o jego wyborze, to w imieniu szkoły natychmiast wysłałam mu list gratulacyjny.
Komentarze