Zamknij

Żur z puree chrzanowo-tymiankowym

Aleksandra Giczewska 08:20, 04.11.2023 Aktualizacja: 11:21, 26.10.2025
Skomentuj

Każda rodzina ma swoje ulubione dodatki i sposoby, które nadają unikalny smak. Chętnie zdradzę swoje kulinarne triki, dzięki którym żur będzie wyjątkowy.

Lista zakupów:

Suszone grzyby (ok. 20 g);

Boczek wędzony surowy (ok. 400 g);

Kiełbasa Podwawelska (2 pęta);

Czosnek (2 ząbki);

Cebula biała (1 szt., średniej wielkości);

Bulion (ok. 3 l);

Koncentrat barszczu białego (0,5 l);

Zakwas na żur (0,5 l);

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe;

Ziemniaki (1 kg);

Chrzan (2 łyżki);

Masło (1 łyżka);

Świeży tymianek.

Namocz suszone grzyby. Włóż je do miski, zalej ciepłą wodą i pozostaw na co najmniej 2 godziny aż zmiękną. Surowy boczek wędzony umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez około pół godziny z kilkoma liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i ząbkami czosnku. W tym czasie pokrój Kiełbasę Podwawelską w kostkę, a cebulę w piórka i podsmaż na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić i puści tłuszcz z kiełbasy. Podgrzej bulion, dodaj do niego podsmażoną kiełbasę z cebulą i wlej wywar z ugotowanego boczku. Namoczone grzyby odcedź, zachowując wywar i posiekaj je. Dodaj grzyby do bulionu i gotuj całość przez około 10 minut, aby smaki mogły się połączyć. Następnie wlej do zupy koncentrat barszczu białego i zakwas na żur. Dokładnie wymieszaj całość i zagotuj. W międzyczasie skosztuj żuru, żeby doprawić go według własnego uznania solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli tak jak ja, lubisz w żurku grzybowy posmak, możesz dolać na koniec wywaru z grzybów. Teraz czas na dodatki. Ugotuj ziemniaki, potłucz je, dodaj masło, chrzan i kilka gałązek posiekanego świeżego tymianku. Nałóż dwie duże łyżki ziemniaczanego puree i na dno półmiska i wlej żurek. 

Wskazówki:

Boczek zawsze gotuję osobno i wlewam do bulionu na żurek sam smakowy wywar. Dzięki temu potem mogę wykorzystać go jeszcze w innym daniu lub po prostu na kanapkach. 

Świeży tymianek przyda się do wielu potraw, dlatego warto go mieć w kuchni. Możesz opcjonalnie zastąpić go suszonym. 

Nie wyobrażam sobie żurku bez białej kiełbasy, więc również polecam Ci ją dodać pokrojoną w krążki razem z puree, przed nalaniem żurku do miski.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

(Aleksandra Giczewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu zyciebytomskie.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%