Makaron z boczniakami i karmelizowaną cebulą

Delikatny makaron, soczyste boczniaki i słodko-pikantna karmelizowana cebula – to nieoczywiste połączenie na pewno Cię zaskoczy. Aby stworzyć to wyjątkowe danie wystarczy kilka prostych składników i chwila w kuchni.

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska
  • Artykuł był oglądany 489 razy

Lista zakupów:

Ulubiony typ makaronu (ok. 400 g);

Cebula czerwona (4 niewielkie szt.);

Czosnek (2 ząbki);

Boczniaki (250 g);

Suszone pomidory (ok. 5 szt.);

Cukier (2 łyżki);

Masło (1 łyżka);

Koncentrat pomidorowy (3 łyżki);

Sos sojowy (4 łyżki);

Sól i pieprz do smaku;

Natka pietruszki (do dekoracji).

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź go, ale zachowaj odrobinę wody z gotowania. Cebulę pokrój w cienkie piórka, a czosnek posiekaj drobno. Boczniaki umyj i porwij na paseczki. Suszone pomidory również pokrój na mniejsze kawałki. W dużej głębokiej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cukier, pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i lekko zrumieniona, co zajmie około 8-10 minut. Dodaj pokrojone boczniaki i suszone pomidory. Smaż przez kolejne 5-7 minut, aż boczniaki będą miękkie. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy. Dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez około 2-3 minuty. Do sosu dodaj ugotowany makaron i trochę wody z gotowania, jeśli sos jest zbyt gęsty. Dokładnie wymieszaj, aby makaron był równomiernie pokryty sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj makaron ciepły z posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki:

Możesz dodać do dania pokruszony ser feta, którego słony smak przełamie słodycz karmelizowanej cebuli. Świeża posiekana natka pietruszki nadaje potrawie nutę rześkości.

 

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena: 5,00
Liczba ocen: 1
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy