Lista zakupów:
Ulubiony typ makaronu (ok. 400 g);
Cebula czerwona (4 niewielkie szt.);
Czosnek (2 ząbki);
Boczniaki (250 g);
Suszone pomidory (ok. 5 szt.);
Cukier (2 łyżki);
Masło (1 łyżka);
Koncentrat pomidorowy (3 łyżki);
Sos sojowy (4 łyżki);
Sól i pieprz do smaku;
Natka pietruszki (do dekoracji).
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź go, ale zachowaj odrobinę wody z gotowania. Cebulę pokrój w cienkie piórka, a czosnek posiekaj drobno. Boczniaki umyj i porwij na paseczki. Suszone pomidory również pokrój na mniejsze kawałki. W dużej głębokiej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cukier, pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i lekko zrumieniona, co zajmie około 8-10 minut. Dodaj pokrojone boczniaki i suszone pomidory. Smaż przez kolejne 5-7 minut, aż boczniaki będą miękkie. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy. Dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez około 2-3 minuty. Do sosu dodaj ugotowany makaron i trochę wody z gotowania, jeśli sos jest zbyt gęsty. Dokładnie wymieszaj, aby makaron był równomiernie pokryty sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj makaron ciepły z posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki:
Możesz dodać do dania pokruszony ser feta, którego słony smak przełamie słodycz karmelizowanej cebuli. Świeża posiekana natka pietruszki nadaje potrawie nutę rześkości.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Komentarze